Откакто се заговори за отнемане на автомобилите, случаите с пияни шофьори

...
Откакто се заговори за отнемане на автомобилите, случаите с пияни шофьори
Коментари Харесай

Диана Русинова: Никой не мисли за травмата на близките. Звънят и казват: Детето ви загина в катастрофа, елате! Брутално е!

Откакто се заприказва за лишаване на колите, случаите с пияни водачи понижиха с хиляда, споделя шефката на Европейския център по транспортни политики

 

още акценти:

При катастрофата с Местан има манипулация на ситуацията

Хиляди безумни пътни знаци има из цялата страна

 

 

– Г-жо Русинова, оферирате поредност от издигнати кръстовища по улица “Гурко ”, което да спре опцията за насърчаване на високи скорости там. Но има доста такива улици в София и страната, с какво ще помогне това?

– Нека се абстрахираме от съответния случай в събота вечерта, а и от столицата въобще, тъй като тя е едно изключение – прекомерно гъстонаселен град е. Твърдя, че въобще по улици с подобен профил – дребни, свързващи трети клас улици и булеварди, скоростта не може да се лимитира с легнали служители на реда, нито даже с повдигнати пешеходни пътеки. Защото би трябвало да повдигнете четири пешеходни пътеки, които образуват квадрат, а в карето сред тях се получава нещо като дупка. А въпреки всичко би трябвало да има отводняване. По принцип има една рискова зона 5 метра преди и след пешеходната пътека, в която има огромна възможност лидерът и пешеходецът да не се видят. Това се заобикаля, когато цялото кръстовище се повдигне и съвсем се слее с тротоара.

Нашата нормативна процедура го разрешава и то към този момент се прави в София и някои други градове. Повдигнатите кръстовища може да се вършат от различен материал: каучук, унипаваж или асфалт, и може да са в червен цвят.

Ние не просто предлагаме това да се направи на три места на улица “Гурко ” – би бил на ниска цена пиар. По-важното е, че би трябвало да се оправим с пияните и дрогираните на пътя.

– Но по какъв начин? Не опира ли до нрав?

– Ако не сме го възпитали в фамилията този нрав, откакто човек е минал 30-те, няма по какъв начин занапред да му го създадем. Държавата би трябвало да предложи букет от ограничения, които да се ползват в другите случаи.

Нашата организация още предходната година изготви съответни оферти. Едното е да се направи обучителна стратегия за хората, които първи оповестяват на околните на починали при пътни катастрофи за случилото се. Сега знаете ли по какъв начин се случва? Обажда се един чиновник и споделя: “Вашето дете почина при пътен случай, елате да го разпознаете ”. Брутално е!

Дори за участниците в пътни произшествия, които са били единствено ранени, следва голям посттравматичен стрес, за който даже няма основана клинична пътека. А има доста страшни случаи – деца изгубват двамата си родители и баби и дядовци в една и съща злополука или родители губят и двете си деца. Изцяло на страната е работата да сътвори методика, по която да се работи с такива хора, трябват психолози, а и финансово да се обезпечи този развой.

Дори с хората, които отиват да разчистват пътя след случай като част от служебните им отговорности, никой не работи. А да видиш човек, разчленен на части, повярвайте ми, няма по какъв начин да не ти се отрази на душeвността. Не знаете след десетина години накъде ще избие тази психическа контузия.

Колкото до шофирането след приложимост на алкохол и опиати, в случай че ви заловен, в този момент наказването за това е лишаване на книжката за 6 месеца и пращане на психотест и автокурс. За страдание, тези психотестове станаха като вадене на здравно при персонален доктор – обикаляш разнообразни медицински експерти и всеки ти поставя щемпел.

А алкохолизмът е болест, която се лекува. Трябва да преминеш курс на лекуване и здравно лице да удостовери, че към този момент си кадърен да притежаваш брошура. За това също би трябвало да се направи клинична пътека.

– Какво се случва в този момент?

– Хващат те, вземат ти книжката, минаваш курсовете и отново имаш удостоверение. Примерът с лидера, който с над 2 промила алкохол умъртви 15-годишно дете на пешеходна пътека, е тъкмо подобен – той към този момент един път е хващан с алкохол. Има доста такива случаи и аз се чудя по какъв начин се намират юристи, които настояват, че не било потвърдено, че тъкмо алкохолът е забавил дейностите на лидера.

– И макар тази война по пътищата се чуват гласове, че за българина е огромен проблем да му лишават колата даже когато става дума за хванатите пияни и дрогирани.

– Скандално е такова мислене. Когато човек седне зад кормилото пийнал, той заплашва освен себе си или спътниците си, а всеки различен участник в придвижването, който волно или несъзнателно се озове наоколо. А единствено за един месец, откогато се заприказва за тази законодателна мярка, с близо хиляда са намалели случаите на хванатите да карат с алкохол. Което ме навежда на мисълта, че това е ефикасна мярка и ще би трябвало да отстояваме тя в действителност да се гласоподава. Защото у нас всеобщо се счита, че чаша вино или бира няма да покажат нищо на дрегера.

И тази мярка напълно не се взема под натиска на улицата, както настояват някои. По-скоро въпросът е за какво я вземаме чак в този момент, когато си отпътуваха толкоз доста хора.

– Вас постоянно ви търсят във връзка инфраструктурни проблеми на сигурността. Показахте неотдавна чудноват знак, за който трябват минути планиране, с цел да схванеш какво тъкмо значи (виж фотосите по-долу). Натъквате ли се постоянно на такива неща?

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР